Kun jij niet slapen door hooikoorts? Je bent niet alleen, maar vervelend is het zeker! Gelukkig zijn er een aantal manieren om je goede nachtrust weer terug te krijgen. Welke tips zijn er?

Slaaptip 1: begin bij een betere slaapomgeving

Laten we beginnen met de basis: je slaapkamer. Een allergievrije slaapkamer begint met goede ventilatie en schoonmaak. Houd je ramen ’s nachts dicht om te voorkomen dat pollen binnenkomen. Als frisse lucht een must is, overweeg dan een luchtreiniger. Er zijn speciale luchtreinigers die pollen effectief verwijderen.

Slaaptip 2: houd je bed schoon en fris

Een schoon bed helpt bij allergieën zoals hooikoorts. Door je bed en beddengoed schoon te houden, verwijder je de pollen. Was daarom je beddengoed minstens eens per week op 60 graden om pollen en huisstofmijt te doden. Denk ook aan een molton matrasbeschermer die je gemakkelijk van je matras haalt om te wassen.

Hessel Lubbers, eigenaar van Natuurlijk slapen: ook voor je kussen is er een molton kussensloop beschikbaar. Deze doe je onder je kussensloop. De molton kussenslopen zijn gemaakt van katoen en nemen zeer goed transpiratievocht op. Het resultaat? Een langdurig fris en koel kussen 

Daarnaast helpt het om je kussen en dekbed regelmatig te wassen. Tussen deze wasbeurten door doe je er ook goed aan om je matras eens te stofzuigen. Let op: stofzuig je matras alleen met het schuifje op de stofzuiger helemaal open. Hiermee voorkom je dat de vulling door de tijk van het matras wordt gezogen. 

Pro-tip: laat je wasgoed drogen in een geventileerde ruimte of in een droger, in plaats van buiten. Dit geldt ook voor je kleding.

Slaaptip 3: breng je lichaam en geest tot rust met ontspanningstechnieken

Slaap je slechter door de stress die je krijgt van hooikoorts? Ontspanningstechnieken, zoals yoga of ademhalingsoefeningen, kunnen helpen om je lichaam en geest tot rust te brengen en zo beter te slapen.

ecolife

Slaaptip 4: pas een aantal dagelijkse gewoonten aan

Wat je overdag doet, heeft invloed op je nachtrust. Zeker als het gaat om hooikoorts. Douche ‘s avonds om de pollen van je huid en haar te spoelen. Probeer overdag, waar mogelijk, je blootstelling aan pollen te verminderen. Draag bijvoorbeeld een zonnebril en was je handen wat vaker.