De dagen zijn langer, de nachten korter én warmer. Het is zomer! Doordat het leven zich meer buiten afspeelt, ga je misschien later naar bed dan dat je gewend bent. Of je bent vroeg wakker, omdat het eerder licht is. Kortom: je slaapt korter dan in de winter. Hoe haal je toch het maximale uit minder slaap?

Minder melatonine, meer cortisol = weinig slaap

Misschien heb je weleens gelezen of gehoord dat de ideale slaapduur tussen de 7 en 9 uur ligt. In de zomer haal je die uren soms niet, omdat het langer licht is. Je lichaam maakt hierdoor minder melatonine (beter bekend als het slaaphormoon) aan, maar meer cortisol (het waak- en stresshormoon). Je voelt je overdag alerter en energieker én je komt ‘s avonds minder snel door in slaap. Dan klinkt het ook best aannemelijk dat je in de zomer minder slaap nodig hebt. Toch werkt het niet zo! 

Koel slapen in de zomer

Warme zomernachten kunnen je slaap verstoren, omdat je lichaam moeite heeft om af te koelen. Het gevolg? Onrustig slapen en vaker wakker worden. Je slaapt misschien minder diep, waardoor je ook minder uitgerust wakker wordt. Een bed dat gemaakt is van natuurlijke materialen helpt je om koeler te slapen. De materialen zorgen namelijk voor een betere luchtventilatie. Vocht en warmte worden daardoor efficiënter afgevoerd. Je bed voelt koeler en comfortabeler aan!

Naast een koeler bed, wil je ook een koelere slaapkamer. Doe overdag in ieder geval je ramen en gordijnen dicht. Zo houd je de grootste warmte buiten. Open de ramen pas ‘s avonds weer, als het is afgekoeld. Een airco of ventilator helpt natuurlijk ook bij het koel houden van je slaapkamer.

Nooit te warm (en nooit te koud)

Een natuurlijk bed is opgebouwd uit materialen die van nature een zeer goede warmteregulatie (makkelijk warmte opnemen en afstaan) hebben. Deze materialen zijn bijvoorbeeld wol, katoen, agave en paardenhaar. Hierdoor heb je het nooit te warm in de zomer en nooit te koud in de winter! Bedden die gemaakt zijn van natuurlijke materialen vind je bij de merken Mattsons, Ecolife, Hästens, Dommelin, Hypnos en Dorbien.

Meer tips om in de zomer goed te slapen

  • Een slaapmasker kan er in de zomer voor zorgen dat je minder snel wakker wordt van het licht. 

  • Probeer zo vaak mogelijk om op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan.

  • Beperk schermtijd vlak voor het slapen gaan. 

Altijd uitgerust wakker worden?

Het verschilt per persoon hoeveel slaap je precies nodig hebt. Feit is dat een comfortabel slaapklimaat je helpt om iedere dag uitgerust en energiek te ontwaken. Bij Natuurlijk slapen geloven we dat een bed gemaakt van natuurlijke materialen ervoor zorgt dat je tijdens ieder seizoen comfortabel slaapt.

Ben je op zoek naar het perfecte bed om (ook in de zomer) lekker in te slapen? Onze deskundige slaapadviseurs staan voor je klaar.

Dorbien

Plan een afspraak in met een van onze slaapadviseurs